top of page
Dyt. Gizem Paçaman

Sağlıklı Besinler Serisi: Avokado




Meksika kökenli tropikal bir meyve olan ve son zamanlarda oldukça popülerleşen, sofralarımızda da sıkça yer almaya başlayan avokado besleyiciliği oldukça yüksek bir meyvedir. Ülkemizde de Antalya ve çevre illerinde yetiştirilen avokadonun üretimi hızla artmaktadır.

 

 Faydaları saymakla bitmeyen avokado ‘fonksiyonel besin’ olarak tanımlanır.

 

Avokado meyvesinin temel bileşenlerinden biri yağdır ve yüksek yağ içeriğinden dolayı Hindistan’ın bazı bölgelerinde ‘tereyağı meyvesi’ olarak da bilinir. Kendine özgü tadı ve aromasının oluşmasında yüksek yağ içeriğinin etkisi vardır.

 

Avokadonun faydalarını sıralayacak olursak;

 

·         Sağlıklı yağlar içerir, doymamış yağ asitleri ile kolesterolün yükselmesini önler. Kalp-damar hastalıkları için koruyucudur.

 

·         Lif açısından oldukça zengindir. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

 

·         Sağlıklı yağlar ve lif açısında zengin olması sebebiyle özellikle kilo verme diyetlerinde önemli bir parçasıdır. Tokluk süresini uzatır, iştahı baskılar.

 

·         Omega-3 yağ asitlerinden zengin olması sebebiyle alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı klinik çalışmalarda kanıtlanmıştır. Omega-3 yağ asitlerinin beyin sağlığı için oldukça önemli olduğu bilişsel işlevleri güçlendirdiği bilinmektedir.

 

·         Antioksidan bileşikler içerir. Hücresel hasarı azaltır ve yaşlanmayı geciktirir.

 

·         Potasyum, folat, C, D, E, K ve B vitaminleri gibi birçok vitamin ve mineral kaynağıdır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar.

 

Avokado özellikle salatalarda, kahvaltılarda, sandviçlerde, milkshakelerde ve soslarda kullanılmaktadır. Özellikle vejetaryen diyetlerin vazgeçilmez besinidir. Ayrıca cilde iyi geldiği bilindiği için kozmetik sektöründe de önemli bir ham maddedir.

 

 

Avokado nasıl saklanır?

 

Olgunlaşmamış bir avokadonun olgunlaşması için oda sıcaklığında birkaç gün bekletilmesi gerekir. Olgunlaşmış ve yarısı kesilmiş avokadoyu limon veya limon suyuyla hava ile temasını kesecek şekilde kapatıp sıkıca bir kap içerisinde saklamak uygun olacaktır.

 

Kaç Kalori?

100 gr avokado 170 kalori içerir.

 

1 adet avokado ortalama 200-250 gr'dır.

 

 

Sağlıklı bir diyet için çeşitlilik çok önemlidir. Avokadonun sayısız faydalarına rağmen yoğun yağ içeriğinden dolayı kalorisinin çok da düşük olmadığını unutmamalı, günlük beslenmede diğer besinlerle beraber yer vermeli ve porsiyonlamalarına dikkat edilmelidir.

bottom of page