top of page
Dyt. Gizem Paçaman

Diyet yaparken doğru bilinen yanlışlar


Kurtköy Diyetisyen

Sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü, pek çok kişinin odaklandığı bir konudur. Ancak, bu konuda doğru bilinen yanlışlar vardır ve bu yanlışlar insanları gereksiz yere strese sokabilir ve hedeflerine ulaşmalarını engelleyebilir. Bu yazıda, sıkça karşılaşılan yanlış inançlara ışık tutarak sağlıklı bir yaşam tarzı ve kilo kontrolü konusunda daha bilinçli kararlar almanıza yardımcı olacak bilgileri bulacaksınız. İşte yaygın diyet yanılgılarına ve gerçeklerine dair bir bakış.



1. Diyet yaparken karbonhidratlardan uzak durmalıyım;

Günlük beslenmemizde karbonhidratlar önemli yer tutarlar. Diyet yaparken de karbonhidratlardan tamamen uzaklaşmak bizleri kısır bir döngü içerisine sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Uzun vadeli, sürdürülebilir bir beslenme düzeni için diyetimizde kompleks karbonhidratlara yani kepekli tahıllara, bakliyatlara, taze meyve ve sebzelere mutlaka yer verilmelidir.


2. Hiç yağ tüketmemeliyim;

Günlük aldığımız enerjinin %25-30u yağlardan gelmelidir. Yağlar vücudumuzda hücre yapımı ve fonksiyonlarında, vitamin emilimlerinde, hormon üretimi gibi birçok işte rol oynarlar. Bizlere düşen sağlıklı ve sağlıksız yağları ayırt edip, sağlıklı yağları yeterli miktarda vücudumuza almak olacaktır.


3. Kalori sayımı mutlaktır!;

Diyet yaparken kalori sayımı elbette önemlidir, ancak her şey değildir. Sadece kalori sayımına odaklanmak besinlerin içeriğini göz ardı etmemize sebep olabilir. Sağlıklı beslenmede besinlerin içeriği, miktarı, çeşitliliği, doğru saatlerde alımı vs. gibi önemli birçok etken vardır.


4. Diyet ürünler sağlıklıdır;

Marketlerde gördüğümüz diyet adı altında satılan ürünler her zaman sağlıklı olmayabilir. Raf ömrünü uzatmak veya lezzetlendirmek adına pek de sağlıklı olmayan koruyucu, aroma verici ürünler eklenmiş olabilir.


5. Spor yapmazsam asla kilo veremem;

Evet diyet yaparken spor oldukça önemlidir. Ancak kilo verirken %70 diyet, %30 spor gibi bir oran olduğu söylenebilir. Spora ayıracak vakit bulamasak da beslenmemizi düzenleyerek kilo vermek mümkün!


6. Tek başına diyet takviyesiyle kilo verebilirim;

Henüz öyle bir takviye çıkmış değil :)


7. Aç kalırsam kilo veririm;

Uzun vadeli bir çözüm arıyorsak beslenme ve egzersiz konularında sürdürülebilir yaşam tarzı değişiklikleri gerekli. Aç kalmak bir yaşam tarzı olamaz!

bottom of page